Projekt "Što bi dao da si na mom mjestu?"

Udruga Srma kao partner i Mreža udruga osoba s invaliditetom Dalmacije (MUOSID) kao nositelj projekta tijekom 2011.g. provodit će zajedno projek ''Što bi dao da si na mom mjestu?''. Projekt će se odvijati na području cijele Dalmacije od Zadra do Dubrovnika, a obuhvatit će i Sinj. MUOSID i Srma će provesti:

• 10 edukativnih cjelodnevnih radionica za udruge osoba s invaliditetom s ciljem izgradnje osobnih i kapaciteta udruga sa stručnjacima koje udruge izaberu
  • podizanje javne svijesti o potrebama osoba s invaliditetom kroz:
  • tisak i distribuciju 4000 komada šaljivog stripa s 8 istinitih priča iz života osoba s invaliditetom
  • javna zbivanja na trgovima ili u parkovima u 10 gradova diljem Dalmacije s ciljem podizanja svijesti građana o problemima osoba s invaliditetom
  • radijske i TV emisije na 14 lokalnih postaja

Cilj je projekta je pridonijeti izgradnji poštovanja svih ljudskih prava i temeljnih sloboda, a posebice prava osoba s invaliditetom.

Specifični ciljevi su:

a) jačanje i osnaživanje osoba s invaliditetom za lakšu socijalnu inkluziju i integraciju i aktivnu ulogu jednakih članova zajednice;

b) podizanje svijesti građanstva o potrebama, pravima i sposobnostima osoba s invaliditetom;

c) smanjenje različitih oblika diskriminacije osoba s invaliditetom.

EDUKATIVNE RADIONICE

Mreža udruga osoba s invaliditietom Dalmacije (MUOSID), Split i Udruga Srma, Sinj pripremili su program cjelodnevnih edukativnih radionica za osobe s invaliditetom u okviru provedbe projekta ''Što bi dao da si na mom mjestu?''.

Kako bi građani promijenili svoju percepciju osoba s invaliditetom i način ophođenja s njima, moraju se promijeniti i stavovi i percepcija samih osoba s invaliditetom. Treba poboljšati njihove socijalne vještine i kompetencije u svrhu lakše socijalne inkluzije i integracije, treba ih pripremiti i motivirati za aktivno sudjelovanje i ulogu jednakih građana u lokalnoj zajednici.

Ovim se radionicama želi pomoći osobama s invaliditetom da se osnaže i izgrade vlastite kapacitete kako bi postali jednaki članovi zajednice. To je posebice važno u manjim sredinama, gdje su osobe s invaliditetom potpuno demotivirane da budu aktivni članovi zajednice. Zato su često depresivni, letargični, i sami sebe doživljavaju kao beskorisna bića i teret svojim obiteljima i društvu u cjelini. Stručnjaci će im pomoći da steknu društvene vještine i kompetencije pomoću kojih će promijeniti način na koji doživljavaju sebe, što je važan preduvjet za promjenu ponašanja i stava i njih samih i drugih članova zajednice, te načina na koji doživljavaju osobe s invaliditetom.

Ciljevi provedbe edukativnih radionica su:

• jačanje i osnaživanje osoba s invaliditetom za lakše društveno uključivanje i integraciju, kao i za aktivnu ulogu ravnopravnih članova zajednice
  • provedba radionica u 10 gradova u Dalmaciji
  • sudjelovanje najmanje 10 osoba s invaliditetom na svakoj radionici (ukupno najmanje 100 osoba s invaliditetom)

Sadržaj radionice, mjesto i vrijeme održavanja radionica dogovarat će se s Udrugama domaćinima, a sami će sudionici ocijeniti provedbu radionice putem evaluacijskih upitnika.

Radionice će provoditi Ante Raos, predsjednik MUOSID, Snježanka Jadrijević, predsjednica Udruge Srma, te psiholog i drugi stručnjaci koje odaberu Udruge osoba s invaliditetom.

PODIZANJE JAVNE SVIJESTI O POTREBAMA OSOBA S INVALIDITETOM KROZ:

• Za potrebe što izravnijeg utjecaja na širok krug grđana tiskat će se i distribuirati 4000 komada šaljivog stripa s 8 istinitih priča iz života osoba s invaliditetom. Cilj je na približiti svakodnevne probleme osoba s invaliditietom građanima iz prosječne populacije kako bi se izgradilo razumijevanje, empatija, prihvaćanje i pozitivan stav prema osobama s invaliditetom u društvu.
  • U 10 gradova diljem Dalmacije organizirat će se javna zbivanja na trgovima ili u parkovima s ciljem podizanja svijesti građana o problemima s kojima se u svakodnevnom životu susreću osobe s invaliditetom (građani će moći voziti invalidska kolica, hodati okolo s povezom na očima, komunicirati znakovnim jezikom i sl.).
  • Gostovanje osoba s invaliditetom u programu 14 lokalnih radio i TV postaja, s ciljem izravne komunikacije sa građanima, otvorenog razgovora o osjetljivim temama vezanim za potrebe osoba s invaliditetom i izgradnje međusobnog poštovanja i razumijevanja.

Udruga Srma je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge.

Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike

Središnji državni ured za demografiju i mlade

Ministarstvo pravosuđa i uprave